Payment with Klarna Payment with Swish
Leveranstid ca. 2 veckor

Vad är Corten

Vad är egentligen Cortenstål?

Cortenstål är ett stål med en speciell legering som ger en så tät oxid att oxideringen näst intill stannar av, jämfört med vanlig kolstål.

Med andra ord, när Cortenstålet rostat till en viss grad så saktar rostprocessen in.
Detta gör Cortenstål till ett väldigt lämpligt stål att lämna obehandlat. Dess rödbruna färg som med tiden blir mörkare och mörkare är också något som blivit ett kännetecken för just Cortenstål.

Andra vanliga namn för Cortenstål är Väderstål och Rosttrögt stål.
Rosttröga stål utvecklades i USA under första halvan av 1900-talet, och har under senare år övergått mer och mer från att främst användas i bland annat brokonstruktioner och containrar till ett allt mer utseendefixerat användningsområde som husfasader och trädgårdskonst.

Som en enkel jämförelse kan man säga att Cortenstål rostar ca. 30-50% långsammare än ett vanligt kolstål.


Skylt i Cortenplåt

Vi erbjuder som standard att alla våra skyltar kan beställas i Cortenplåt, som alternativ till lackerade i svart eller vitt.

Det man bör känna till om skyltar av Cortenstål är att dom för det första levereras stålfärgade, och rostar efter hand med hjälp av moder natur.
Undvik att ta på dekoren med bara händerna, då ev. fett från fingrarna kan ge tydliga fingeravtryck i ytan när dekoren börjar rosta. Tar man i skylten kan man tvätta/torka av den med fettlösande rengöringsmedel.
Hur lång tid det tar innan den börjar få sin rostiga yta beror främst på den omgivande miljön, men efter några veckor utomhus bör rosten börja komma.

Observera att när stålet är i sin rostfas så färgar det av sig, och det kan förekomma rostrinning som kan missfärga exempelvis fasad, grus och betong. Rostrinning kan förekomma i upp till 2 år men avtar oftast betydligt tidigare.
Vill man försäkra sig mot missfärgningar så placerar man sin skylt på lämplig provisorisk plats under första tiden där den får rosta utan att missfärga något väsentligt.

Vill man påskynda rostprocessen kan man spraya skylten med saltvatten, lite vanligt bordssalt i en blomspruta med vatten fungerar bra. Låt torka mellan sprayningarna.
Gör detta de första dagarna eller veckan, skölj sedan av rikligt med rent vatten.

Väljer du skruvhål till din Cortenskylt så medföljer rostfria skruvar och svarta distanser.


Har du någon fundering om våra skyltar i Cortenplåt är du välkommen att kontakta oss.